lyspære

Vinterdepression

Vinterdepression også kendt som Seasonal Affectiv Disorder (SAD) er ofte kendetegnet ved, at tilstanden starter i løbet af efterårsmånederne og slutter engang henad foråret. I vinterperioden oplever vinterdepressive at være energiløse og triste. Man kan få en øget appetit med især trang til søde sager, og søvnbehovet vokser også. Man sover mere end man ellers har tendens til.

Vinterdepression gentager sig år efter år:

 • ca 9 % lider af vinterdepression.
 • 75 procent af de vinterdepressive er kvinder
 • 25% af os lider af vintertræthed, som giver sig til udtryk i, at vi er mere trætte, har svært ved at komme op om morgenen og igang i vinterhalvåret
 • Faldende lysmængde gennem vinteren og faldende temperatur synes at være de umiddelbare årsager
 • Undersøgelser tyder på at signalstoffet serotonin er inddraget i mekanismen. Dette bygger man på, at antidepressiv medicin (SSRI præparater), der øger serotoninmængden i hjernen, kan bedre den vinterdepressive tilstand.
 • Søvnbehov er afhængig af alder. En voksen, som er midt i livet, skal have omkring 7- 8 timers søvn om natten. Nogle har brug for mere, andre har brug for mindre.  Står du op kl 6.30 om morgenen, så bør du ligge i sin seng og sove mellem kl. 22.30 og 23.30 om aftenen. Bedst at sove inden 22.
 • Tryptofan der findes i vores mad er en byggesten til serotonin, og fjerner man aminosyren fra kosten, vil en helbredt vinterdepressiv patient igen blive deprimeret. Tryptofan findes i proteinrig kost som for eksempel kød, bønner, bananer, frø.
 • Man kan dog ikke behandle depressioner med tryptofantilskud alene.
 • Søvn hormonet melatonin, der udskilles fra koglekirtlen er formentlig også involveret.
 • Lys dæmper produktionen af Melatonin (mørkets hormon) og virker derved vågenstimulerende. Kroppen er lysfølsom, så selv en solstråle på hånden kan virke vågenhedsstimulerende.

Vinterdepression er en indre biokemi i uorden og mangel på sollys

Forbindelser mellem melatonin og serotonin

Melatonin er et signalstof, der produceres hovedsagligt om natten i hjernens koglekirtel, og især når man sover i et helt mørkt rum. Stoffet er vigtigt for at inducere og regulere søvn, og produktionen af melatonin hæmmes markant af lys. Det betyder at sover du i et rum hvor der om natten er meget lys så hæmmes din produktion af melatonin og du danner ganske simpelt mindre af det.

Melatonin er nødvendig for at neutralisere de biologiske effekter af stress, eksempelvis ved at modvirke ubalance i hypothalamus-hypofyse-binyre stress-aksen. På Stress, Angst og Inflammationskurset lærer du at hæve melatonin naturligt. Melatonin er en kraftig antioxidant.

Melatonin produktionen kan være påvirket ved flere psykiske sygdomme.

Der er en direkte forbindelse mellem serotonin og melatonin, idet melatonin syntetiseres fra serotonin via mellemproduktet N-acetylserotonin.

Niveauet af serotonin vil påvirke melatonin produktionen, idet fjernelse af forstadiet til serotonin, tryptophan, hos raske forsøgspersoner sænker den natlige udskillelse af melatonin.

Hvad kan du gøre lige nu og her:

 • sove i et meget mørkt rum (melatonin dannes når der er kulsort i rummet du sover i)
 • sørge for at få tryptofan i kosten (kød, bønner, banan m.fl)
 • få lys nok, rejs sydpå om vinteren for at få sol
 • brug en lysterapilampe . Lysstyrken er bestemmende for, hvor længe personen dagligt skal sidde foran lampen. Ved 10.000 lux, som er det almindeligt brugte, skal man sidde foran lyset i cirka en halv time hver morgen
 • tag stress, angst og inflammations kurset (lær at hæve melatonin naturligt, sænke kortisol, øge serotonin, den vigtige kost)
 • gå tur mens det er lyst udenfor hele vinteren. Det har sandsynligvis en helbredende og forebyggende effekt at gå ude i vinterhalvåret, når det er lyst i vejret.
 • motion er vigtigt for dit almen velbefindende og energiniveau
 • spise masser af frugt og grønt
 • spis gode proteiner, enten vegetabilske eller animalske
 • spis rå cacao (indeholder magnesium, kakao indeholder aminosyren tryptophan, som er nødvendig for dannelse af neurotransmitteren serotonin, som fremmer følelsen af lykke og modvirker depression. Antioxidanters styrke måles i ORAC-værdi (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Rå og uforarbejdet kakao har en ORAC score pr. 100 gram uforarbejdet rå kakao på 28.000, alm. mørk chokolade er 13.120)
 • drik grønne juicer
 • drik grønne smoothies med bladgrønt

Læs mere om online kurset: 

stressangstinflammationoa